E fa'afefea ona totogi le telefoni?

I le olaga i aso nei, o telefoni feaveaʻi ua sili atu nai lo na o mea tau fesoʻotaʻiga.E faʻaaogaina i galuega, olaga faʻaagafesootai poʻo taimi paganoa, ma o loʻo latou faia se matafaioi taua tele.I le fa'agasologa o le fa'aogaina o telefoni fe'avea'i, o le a le mea e sili ona popole ai tagata pe a fa'aalia le fa'amanatuga maualalo o le maa.

I tausaga talu ai nei, o se suʻesuʻega na faʻaalia ai e 90% o tagata na faʻaalia le popolevale ma le popole pe a itiiti ifo i le 20% le maualuga o le maa o latou telefoni feaveaʻi.E ui lava o loʻo galulue malosi le au gaosi oloa e faʻalautele le gafatia o maʻa telefoni feaveaʻi, ona o loʻo faʻaogaina e tagata telefoni feʻaveaʻi i le olaga i aso taʻitasi, e toʻatele tagata o loʻo faasolosolo malie ona suia mai le tasi le totogi i le aso i le N taimi i le aso, e oʻo lava i le tele o Tagata o le a aumaia foi. faletupe eletise pe a latou o ese, i le tulaga latou te manaʻomia mai lea taimi i lea taimi.

O le ola ai i mea faʻapitoa o loʻo i luga, o le a se mea e tatau ona tatou faia e faʻalautele ai le ola tautua o le telefoni feaveaʻi i le tele e mafai ai pe a tatou faʻaogaina telefoni feaveaʻi i aso uma?

 

1. Le mataupu faavae galue o le maa lithium

I le taimi nei, o le tele o maa o loʻo faʻaaogaina i telefoni feaveaʻi i luga o le maketi o maʻa lithium-ion.Pe a faʻatusatusa i maʻa masani e pei o le nickel-metal hydride, zinc-manganese, ma le teuina o taʻitaʻi, o maʻa lithium-ion e iai le lelei o le gafatia tele, laʻititi laʻititi, tulaga maualuga voltage, ma le umi o le taamilosaga o le olaga.E mafua ona o nei tulaga lelei e mafai ai e telefoni feaveaʻi ona maua se foliga faʻapitoa ma umi atu le ola o le maa.

Lithium-ion maa anodes i telefoni feʻaveaʻi e masani ona faʻaaogaina LiCoO2, NCM, NCA mea;mea cathode i telefoni feʻaveaʻi e masani lava ona aofia ai graphite faufau, graphite natura, MCMB / SiO, ma isi. I le faagasologa o le molia, ua aveesea lithium mai le electrode lelei i le tulaga o lithium ions, ma mulimuli ane faʻapipiʻiina i le eletise le lelei e ala i le gaioiga o le electrolyte, ae o le faagasologa o le lafoaia e na o le faafeagai.O le mea lea, o le faagasologa o le molia ma le lafoaia o le taamilosaga o le faʻaofiina faifaipea / deintercalation ma le faʻaofiina / deintercalation o lithium ion i le va o electrodes lelei ma le leaga, lea e taʻua manino o le "luelue.

maa nofoa”.

 

2. mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le ola o maʻa lithium-ion

O le ola maa o le telefoni feaveaʻi faatoa faʻatauina o loʻo lelei tele i le amataga, ae a maeʻa se vaitaimi o le faʻaaogaina, o le a faʻaitiitia ma faʻaitiitia le umi.Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona faʻatumu atoa se telefoni feaveaʻi, e mafai ona tumau mo le 36 i le 48 itula, ae a maeʻa le vaeluaga o le sili atu ma le afa tausaga, o le maa atoa e tasi e na o le 24 itula pe itiiti foi.

 

O le a le mafuaʻaga o le "faʻasaoina o le ola" o maʻa telefoni feaveaʻi?

(1).Ova le totogi ma le ova

O ma'a Lithium-ion e fa'alagolago i ions lithium e fealua'i i le va o eletise lelei ma le leaga e galue.O le mea lea, o le aofaʻi o ion lithium e mafai ona taofi e le eletise lelei ma le leaga o le lithium-ion e fesoʻotaʻi tonu ma lona gafatia.A faʻapipiʻi loloto le maʻa lithium-ion ma faʻamalolo, e mafai ona faʻaleagaina le fausaga o mea lelei ma mea le lelei, ma o le avanoa e mafai ona faʻaogaina ai ion lithium e faʻaitiitia, ma faʻaititia foi lona gafatia, lea e masani ona taʻua o le faʻaititia. i le ola maa..

O le ola o le maa e masani lava ona iloiloina e ala i le taamilosaga o le ola, o lona uiga, o le lithium-ion batini e matuaʻi faʻamalosia ma faʻamalolo, ma o lona gafatia e mafai ona tausia i le sili atu i le 80% o le aofaʻi o le faʻasalaga ma le lafoaia.

O le tulaga masani a le atunuu GB / T18287 e manaʻomia ai le ola taamilosaga o maa lithium-ion i telefoni feʻaveaʻi e le itiiti ifo i le 300 taimi.O lona uiga o le a fa'aitiitia le tumau o ma'a telefoni feavea'i pe a uma ona fa'atumuina ma fa'a 300 taimi?o le tali e le lelei.

Muamua, i le fuaina o le taamilosaga o le ola, o le attenuation o le gafatia o le maa o se faagasologa faifai malie, ae le o se papa po o se laasaga;

Lona lua, o le maa lithium-ion e matuaʻi faʻatumuina ma faʻamalolo.A'o fa'aoga i aso uma, o lo'o i ai i le faiga o le fa'afoega o le ma'a se puipuiga mo le ma'a.E otometi lava ona tape pe a uma ona fa'atumu, ma e otometi lava ona tapuni pe a le lava le paoa.Ina ia aloese mai le loloto o le molia ma le lafoaia, o le mea lea, o le ola moni o le maa telefoni feaveai e maualuga atu nai lo le 300 taimi.

Ae ui i lea, e le mafai ona tatou faʻalagolago atoatoa i se faiga sili ona lelei o le puleaina o maa.O le tu'ua o le telefoni fe'avea'i i lalo po'o le malosi atoa mo se taimi umi e ono fa'aleagaina ai le maa ma fa'aitiitia ai lona gafatia.O le mea lea, o le auala sili e totogi ai se telefoni feaveaʻi o le faʻapipiʻiina ma le faʻafefe papaʻu.Pe a le faʻaaogaina le telefoni feaveaʻi mo se taimi umi, o le tausia o le afa o lona malosi e mafai ona faʻalauteleina lona ola tautua.

(2).Totogiina i lalo ole malulu tele pe vevela tele

O maa Lithium-ion e iai foʻi manaʻoga maualuga mo le vevela, ma o latou masani galue (faʻatonuina) vevela e amata mai le 10°C i le 45°C.I lalo o tulaga maualalo o le vevela, o le electrolyte ionic conductivity e faʻaitiitia, faʻateleina le faʻafeiloaʻiga o le tau, ma o le faʻatinoina o maa lithium-ion o le a faʻaleagaina.O le poto masani o le faʻaitiitia o le gafatia.Ae o lenei ituaiga o gafatia pala e mafai ona toe suia.A maeʻa ona toe foʻi le vevela i le vevela o le potu, o le faʻatinoga o le lithium-ion battery o le a toe foʻi i le masani.

Ae peitaʻi, afai e molia le maʻa i lalo o tulaga maualalo o le vevela, o le polarization o le electrode le lelei e mafai ona mafua ai lona gafatia e oʻo atu i le faʻaitiitia o le gafatia o le lithium metal, lea o le a taʻitaʻia ai le faʻaogaina o le lithium metal i luga o le eletise le lelei.Ole mea lea ole a fa'aitiitia ai le malosi ole maa.I le isi itu, o loʻo i ai le lithium.O le fa'atupuina o le dendrite e mafai ona mafua ai se ta'amilosaga pu'upu'u o le ma'a ma mafua ai le lamatiaga.

O le tauina o se maa lithium-ion i lalo o tulaga maualuga o le vevela o le a suia ai foi le fausaga o le eletise lithium-ion lelei ma le le lelei, e mafua ai le le mafai ona toe suia le malosi o le maa.O le mea lea, taumafai e aloese mai le molia o le telefoni feʻaveaʻi i lalo o le malulu poʻo le vevela tele, lea e mafai ona faʻalauteleina lona ola tautua.

 

3. E tusa ai ma le molia, pe talafeagai nei faamatalaga?

 

Q1.E iai se aafiaga o le tauina i le po i le ola maa o le telefoni fe'avea'i?

O le tele o le totogi ma le tele o le sasaina o le a afaina ai le ola o le maa, ae o le molia i le po e le o lona uiga o le soona totogi.I le tasi itu, o le telefoni feaveaʻi o le a otometi lava ona tape pe a uma ona faʻatumu atoa;i le isi itu, o le tele o telefoni feʻaveaʻi o loʻo faʻaogaina nei se auala faʻapipiʻi vave o le faʻapipiʻiina muamua o le maa i le 80% gafatia, ona fesuiaʻi lea i se totogi faʻagesegese.

Q2.O le tau mafanafana e matua vevela lava, ma o le telefoni feaveaʻi o le a oʻo i le maualuga o le vevela pe a molia.O le masani lea, pe o lona uiga o loʻo i ai se faʻafitauli i le maa o le telefoni feaveaʻi?

O lo'o fa'atasi ma le fa'atonuina o le ma'a ma fa'agaioiga lavelave e pei o le fa'aosoina o vaila'au ma le fa'aliliuina o tau.O nei faiga e masani ona o faatasi ma le gaosiga o le vevela.O le mea lea, e masani lava mo le telefoni feaveaʻi le faʻatupuina o le vevela pe a faʻapipiʻi.O le maualuga o le vevela ma le vevela o telefoni feaveaʻi e masani lava ona mafua mai i le le lelei o le vevela ma isi mafuaʻaga, nai lo le faʻafitauli o le maa lava ia.Aveese le ufiufi puipui i le taimi o le molia ina ia mafai ai e le telefoni feʻaveaʻi ona faʻamalo lelei le vevela ma faʻalauteleina le ola o le telefoni feaveaʻi..

Q3.O le a afaina ai le ola o le maa o le telefoni feaveai i le faletupe o le eletise ma le taʻavale o loʻo tuʻuina le telefoni feaveaʻi?

Leai, e tusa lava pe e te faʻaaogaina se faletupe poʻo se taʻavale taavale, ae afai e te faʻaaogaina se masini faʻapipiʻi e fetaui ma tulaga faʻale-malo e faʻatogi ai le telefoni, e le afaina ai le ola tautua o le maa telefoni.

Q4.Fa'afeso'ota'i le uaea fa'atumu i le komepiuta e fa'aola ai le telefoni fe'avea'i.E tutusa le lelei o le fa'atonuina ma le fa'amau fa'apipi'i o lo'o fa'apipi'iina i le so'o eletise e feso'ota'i i le uaea e fa'atonuina ai le telefoni fe'avea'i?

Pe faʻapipiʻiina i se faletupe eletise, taʻavale taʻavale, komepiuta pe faʻapipiʻi saʻo i totonu o le eletise, o le tau o le tau e fesoʻotaʻi ma le mana o loʻo lagolagoina e le charger ma le telefoni feaveaʻi.

Q5.E mafai ona fa'aoga le telefoni fe'avea'i a'o totogi?O le a le mea na mafua ai le mataupu muamua o le "Mati eletise aʻo valaʻau aʻo molia"?

E mafai ona fa'aoga le telefoni fe'avea'i pe a fa'ae'eina.Pe a molia se telefoni fe'avea'i, e fa'aliliuina e le loia le 220V maualuga-voltage AC mana e ala i se transformer i le maualalo-voltage (pei o le masani 5V) DC e fa'aola ai le maa.Na'o le vaega maualalo-voltage e feso'ota'i ma le telefoni fe'avea'i.I se tulaga lautele, o le voltage saogalemu o le tino o le tagata e 36V.O lona uiga, i lalo o le faʻatonuina masani, e tusa lava pe tafe le pusa telefoni, o le maualalo o le eletise o le a le afaina ai le tino o le tagata.

Ae mo tala fou talafeagai i luga o le Initaneti e uiga i le "valaau ma le eletise aʻo molia", e mafai ona maua o le anotusi o loʻo toe lolomiina.E faigata ona faamaonia le amataga o faamatalaga, ma e leai se lipoti mai soo se pulega e pei o leoleo, o lea e faigata ai ona faamasinoina le moni o tala talafeagai.feusuaiga.Ae ui i lea, i le tulaga o le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻapitoa e faʻaigoaina e fetaui ma tulaga faʻale-malo e faʻasala ai telefoni feʻaveaʻi, "o le telefoni na eletise aʻo faʻapipiʻiina" e faʻafefe, ae faʻamanatu ai foʻi le toʻatele o tagata e faʻaoga fale gaosi aloaia pe a faʻapipiʻi telefoni feaveaʻi.O se uta e fetaui ma tulaga fa'atatau a le atunu'u.

E le gata i lea, aua ne'i fa'amavae le maa i le taimi e fa'aoga ai le telefoni fe'avea'i.A fa'aletonu le maa e pei o le fa'afefeteina, taofi le fa'aaogaina i le taimi ma sui i le gaosiga o telefoni feavea'i e aloese ai mai fa'alavelave fa'afuase'i e mafua mai i le fa'aogaina sese o le maa i le tele e mafai ai.


Taimi meli: Tes-24-2021